Eclectische stijl in jouw interieur iets voor jou?

Eclectische stijl in jouw interieur iets voor jou?

Eclectisch is super gaaf!  

Een mengelmoes van allerlei stijlen? We horen de term ‘eclectisch‘ steeds vaker, ook in de wereld van interieur. Maar wat houdt een eclectische woonstijl eigenlijk precies in? Zomaar een combinatie van gekke, vrolijke items en een beetje van alles bij elkaar? Nee..  Uiteindelijk is jouw interieur heel persoonlijk maar toch heeft elke stijl wel zijn 'regels' om te voorkomen dat het rommelig wordt. Want uiteindelijk lijkt eclectisch gewoon maar van alles bij elkaar maar dit is het zeker niet! Ook hierin hebben wij genoeg leuke inspiratie om een eclectische tintje aan jouw interieur toe te voegen.

Kleuren en accessoires in een eclectisch interieur

Binnen de eclectische stijl kan qua kleurgebruik bijna alles. En accessoires spelen een grote rol. Een erfstuk, een souvenir van een verre reis, een verzameling vazen of fotolijstjes uit een tweedehands winkel; samen geven ze jouw interieur persoonlijkheid en creativiteit. Samengevat, het toepassen van items met een verhaal (erfstukken, schilderijen, souvenirs etc.) dragen een steentje bij aan de persoonlijke sfeer.

Tip! Ga niet zomaar allerlei spullen bij elkaar zetten. De kunst van de eclectische stijl zit in het stijlvol combineren van allerlei oude, nieuwe en verzamelde items én het mixen van elementen uit verschillende interieurstijlen. Een interieur in eclectische stijl is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen! 

Eclectisch wonen: voor wie niet kan kiezen

Het leuke aan de eclectische woonstijl is dat je geen keuze hoeft te maken tussen alle woonstijlen. Vind je een Scandinavische stoel mooi? Zet hem met een gerust hart naast een klassieke salontafel. En die minimalistische bank staat fantastisch naast een landelijke buffetkast. De eclectische stijl wordt ook wel een artistieke stijl genoemd, omdat je binnen een eclectisch interieur zoveel verschillende creatieve invloeden kunt vinden.

 

Omdat natuurlijk (bijna) alles mag in een eclectisch interieur, kan het dus al snel als een rommeltje gaan ogen. Daarom nog wat praktische stylingtips zodat je het geheel stijlvol houdt:

  1. Het kan verstandig zijn om binnen een eclectisch interieur voor een focuspunt te kiezen. Dat betekent dat je binnen een druk eclectisch interieur waarin verschillende stijlen naar voren komen, zorgt voor een bepaald middelpunt. Iets dat opvalt als je binnenkomt.
  2. Creëer een bepaalde samenhang. In een eclectisch interieur mag (bijna) alles, maar het is wel slim om te kiezen voor samenhang. Kies voor een element waarmee je eenheid kunt creëren, bijvoorbeeld een kleur of print die op meerdere plekken terugkomt.
  3. Beperk je tot vier kleuren om te voorkomen dat het geheel te druk wordt.
  4. Kies voor een rustige basis en enkele statement items. Zo behoud je rust én zorg je dat de aandacht naar bepaalde punten toe wordt getrokken.
  5. Het kan ook slim zijn om een plattegrond te maken vooraf, zodat je kunt aangeven welke kleuren, texturen en patronen je waar gaat gebruiken. Zo kom je er vooraf achter of alles wat jij wil ook echt kan in je eclectische interieur!
  6. Denk niet alleen aan het decoratieve aspect, maar wees je ook bewust van de functie. Door in elk geval de functionele items in de ruimte te halen, kun je daarna nadenken over decoratieve items.
  7. Zorg voor balans! Ook het kiezen voor symmetrie kan hierbij helpen. Ook al kies je stukken uit allerlei stijlperiodes, in verschillende kleuren of met verschillende structuren, op deze manier zorg je toch voor balans en eenheid.                                                                                                             
                                                                                                                              Aan de slag met het inrichten van je eclectisch interieur!! Het eclectische interieur is onverwachts. Het is verre van saai en verrast telkens weer. Originele details, bijzondere meubels en speelse accessoires worden gecombineerd en overal waar je kijkt is iets nieuws te zien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een opvallend plafond of een nadrukkelijk aanwezige vloer. Laat je creativiteit de vrije loop gaan en geef jouw interieur een persoonlijke touch.   
Terug naar blog